...εγγύηση για το παρόν προετοιμασία για το μέλλον!

αποχαιρετιστήριο Αστροπάρτι
Άρθρο του Ηπειρωτικού Αγώνα.

Πάρτι… των αστερισμών διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια Όλγας Ντότη Οικονόμου, το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην  αυλή του σχολείου, με αφορμή τη λήξη του εκπαιδευτικού προγράμματος αστρονομίας και της σχολικής χρονιάς. Τα Εκπαιδευτήρια κατά τη σχολική χρονιά που πέρασε αγόρασαν ένα φουσκωτό πλανητάριο, ύψους 3 μέτρων και χωρητικότητας 25-30 ατόμων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν έναν αστερισμό 30.000 αστέρων, με τη βοήθεια της Δήμητρας Λελίγκου, η οποία παρέδιδε μαθήματα στο σχολείο δύο φορές το μήνα.
Τα παιδικά χαμόγελα της «απελευθέρωσης» από τη σχολική χρονιά, έχοντας στο νου τους το καλοκαίρι, αλλά και τη χαρά για το πάρτι που είχε διοργανωθεί, ήταν τα πρώτα πράγματα που έβλεπε ο κάθε ενήλικας όταν έμπαινε στο χώρο των εκπαιδευτηρίων. Ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος από ανθρώπους κάθε ηλικίας και δεν υπήρχε ούτε μία καρέκλα ελεύθερη.
Μόλις ξεκίνησε η παράσταση που είχε πρωταγωνιστές τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων, όλα τα παιδιά άρχισαν να ξετυλίγουν το ταλέντο τους μπροστά στους γονείς τους και όχι μόνο. Ησυχία επικρατούσε στην αυλή και ακουγόταν μόνο ο ήχος της φωτογραφικής μηχανής.
Αργά το βράδυ είχαν προγραμματίσει τη διοργάνωση ενός «αστροπάρτι», όπου οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων ξενύχτησαν και είδαν ζωντανά και στην κανονική  τους μορφή τους αστερισμούς που μάθαιναν στο πλανητάριο, με τη βοήθεια ενός τηλεσκόπιου.
«Σήμερα γιορτάζουμε», είπε στον «Η.Α» η κυρία Σίλεια Οικονόμου, υπεύθυνη των εκπαιδευτηρίων και συμπλήρωσε ότι «και για τα παιδιά είναι διπλό το πάρτι αφού γιορτάζουν μαζί με τη λήξη του προγράμματος και το τέλος της σχολικής χρονιάς». «Τα μηνύματα που παίρνουμε από τα παιδιά είναι θετικά και είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί πάνω απ’ όλα αυτό  που έχει σημασία  είναι ότι τα παιδιά το χάρηκαν πολύ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε δίνοντας μια συμβουλή προς όλους τους γονείς: «Να είναι κοντά στα παιδιά, όσο μπορούν φυσικά, γιατί η επικοινωνία με το παιδί χτίζεται με αργά βήματα, από πολύ μικρή ηλικία. Αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τα παιδιά μας έχουμε να κάνουμε μόνο συζήτηση και παιχνίδι».
Από τη δική της πλευρά, η κα Λελίγκου, ένιωθε πολύ ικανοποιημένη για την ανταπόκριση των παιδιών σχετικά με το πλανητάριο, ενώ τα μηνύματα που έλαβε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους που πέρασε, ήταν πολύ ενθαρρυντικά για τη συνέχεια στην επόμενη σχολική χρονιά.
«Εγώ έρχομαι από την Αθήνα για να κάνω το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά ρωτούν συνέχεια πότε θα επιστρέψω, ενώ ζητούν από τις καθηγήτριές τους περισσότερα μαθήματα. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι όχι απλά δεν έχουν βαρεθεί την παρουσία ενός πλανηταρίου μέσα στο χώρο του σχολείου, αλλά είναι και ιδιαίτερα ικανοποιημένα και θέλουν να συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν μέσα στο χώρο του πλανηταρίου», είπε χαρακτηριστικά.  «Τα αποτελέσματα της φετινής  χρονιάς είναι πολύ θετικά, ενώ έχουμε μαζέψει ερευνητικό υλικό, το οποίοι θα παρουσιαστεί και σε ένα διεθνές συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη», είπε η αστροφυσικός, ενώ πρόσθεσε «το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εγκρίθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ως εθνική δράση του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ


ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ?


Κοιτώντας το φεγγάρι


Ώρα για ύπνο


Πρωινό ξύπνημα


Το αστροπάρτι τελειώνει...


...με ένα καλό πρωινό!