Στο καταφύγιο του Αρκτούρου οι μαΘητές Όλγας Ντότη-Οικονόμου
Είδαν από κοντά άγρια ζώα που έχουν υιοθετήσει


Στο πανέμορφο Νυμφαίο της Φλώρινας βρήθηκαν πριν από λίγες ημέρες (6/6/2008) οι μαθητές της Πέμπτης και της Έκτης τάξης Δημοτικού των γνωστών ιδιωτικών Εκπεδευτηρίων Όλγας Ντότη-Οικονόμου. Ο σκοπός αυτής της ημερήσιας καλοκαιρινής εκδρομής ήταν διπλός: Τα παιδιά να αλλάξουν παραστάσεις ξεφεύγοντας για λίγο απ'τα συνηθισμένα και παράλληλα να δοθεί με την επίσκεψη αυτή ένα καλό έναυσμα για περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας και συνείδησης, κάτι στο οποίο ούτως ή άλλως δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τα Εκπαιδευτήρια Όλγας Ντότη-Οικονόμου.

Έτσι, οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την ευκαιρία να απισκεφθούν και να δυν από κοντά το καταφύγιο των άγριων ζώων του Αρκτούρου που λειτουργεί στην περιοχή και να έρθουν φυσικά σε επαφή με τα ζώα που φιλοξενούνται σε αυτό. Εξάλλου, έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια από την ημέρα που οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού υιοθέτησαν με κάθε επισημότητα αρκούδες και αγέλες λύκων οι οποίες διαβιούν εντός του καταφυγίου, αναλαμβάνοντας τα έξοδα που απαιτούνται για την αδιατάρακτη διαβίωσή τους.Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στα πλαίσια αυτά οι μικροί αλλά δραστήριοι μαθητές, είχαν διοργανώσει πέρυσι έκθεση κατασκευών από ανακυκλωμένα υλικά, τα έσοδα από την πώληση των οποίων είχαν διατεθεί στον Αρκτούρο. Γι'αυτό και μόνο τον λόγο η επίσκεψη στο καταφύγιο άγριων ζώων, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου τα παιδιά να θαυμάσουν από κοντά κάποια από τα ζώα για τα οποία έχουν και τα ίδια δραστηριοποίηθεί.

Τι έγραψαν όμως μερικοί από τους ίδιους τους μαθητές για την εμπειρία της εκδρομής; Αξίζει να μάθουμε ποιο ήταν τελικά το ηθικό δίδαγμα:
"Όταν τελειώσαμε την ξενάγηση τραβήξαμε βίντεο και φωτογραφίες και πήγαμε στο μαγαζάκι του Αρκτούρου όπου όλοι αγοράσαμε πράγματα και υπογράψαμε για τη μη εκμετάλλευση των ζώων στα τσίρκο", γράφει μεταξύ άλλων η Έλενα Μπόζιου, μαθήτρια Έκτης Δημοτικού. "Περπατώντας μέσα στη φύση για να φτάσουμε στον Αρκτούρο τη νιώσαμε πιο κοντά μας και καταλάβαμε πόσο οδυνηρό θα ήταν αν τη χάναμε", τονίζει μεταξύ άλλων, η Όλγα Παπαδοπούλου, μαθήτρια κι αυτή της Έκτης Δημοτικού, ενώ αναφερώμενη στις αρκούδες σημειώνει ότι "συνειδητοποίησα πως είναι χρέος μας να τις προστατεύσουμε γιατί εξαιτίας μας οι αρκούδες μειώνονται σημαντικά".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ακόμη μία μαθήτρια της Έκτης, η Άννα Λαδοπούλου η οποία αναφέρει ότι "περιηγηθήκαμε στο χώρο που ζουν οι αρκούδες και ύστερα ψωνίσαμε διάφορα πράγματα από ένα μαγαζί που είχε αντικείμενα σε σχέση με τον Αρκτούρο".
Όσο για την εκδρομή, η Άννα κλείνει με μία χαρακτηριστική ευχή: "Ελπίζω το σχολείο μας να συνεχίσει να πηγαίνει τα παιδιά των επόμενων τάξεων τέτοιες εκδρομές. τη φετινή εκδρομή δε θα την ξεχάσω ποτέ. Όσα χρόνια κι αν περάσουν".

(Άρθρο σε τοπική εφημερίδα της πόλης των Ιωαννίνων, 20/6/2008)