μετατρέπουμε
την πείρα μας
σε δημιουργική εμπειρίαΠλανητάριο


«Τα στολίδια του Ουρανού»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστρονομίας
με χρήση Φουσκωτού Πλανηταρίου


Tα εκπαιδευτήρια Ιωαννίνων Όλγας Ντότη-Οικονόμου, συνεχίζοντας την πολύχρονη προσφορά τους στο χώρο της εκπαίδευσης, προσφέρουν στους μαθητές προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Σχολείου τους, κατά το σχολικό έτος 2008-2009, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστρονομίας με τίτλο «Τα στολίδια του ουρανού».
Οι μικροί μαθητές-ταξιδιώτες του διαστήματος ξεκινούν την περιπλάνησή τους στο σύμπαν από τον πλανήτη Γη και με «διαστημόπλοιο» το πλανητάριο περιπλανούνται στο φυσικό δορυφόρο της Γης τη Σελήνη, στους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, προσεγγίζουν τον Ήλιο και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους αστερισμούς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ενσωμάτωση μυθολογικών αναφορών καθώς και πληροφοριών για τη μορφολογία των ουράνιων σωμάτων, στον αστρονομικό καθορισμό των σημείων του ορίζοντα, στην επεξήγηση αστρονομικών φαινομένων όπως είναι οι εκλείψεις και στα επιτεύγματα της διαστημικής εποχής.
Οι περιπλανήσεις στο σύμπαν και οι παραστάσεις του πλανηταρίου συνοδεύονται από παράλληλες παιδαγωγικές δράσεις, όπως κατασκευές απλών αστρονομικών οργάνων, χρήση του διαδικτύου, παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού, διεξαγωγή πειραμάτων με υλικό καθημερινής χρήσης, ενσωμάτωση στοιχείων σωματικής έκφρασης και θεατρικών τεχνικών. Στο τέλος του ταξιδιού, στις αρχές Ιουνίου, η επιστροφή στον πλανήτη μας θα εορταστεί μ’ένα εξίσου λαμπερό «αστροπάρτυ», που θα διεξαχθεί στον κήπο των εκπαιδευτηρίων Όλγας-Ντότη Οικονόμου.
πλανητάριο
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας, που δημιουργεί και υλοποιεί η αστροφυσικός Δήμητρα Λελίγκου, εγκρίθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ως εθνική δράση του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα δημοσιευθούν από την ομάδα έρευνας της Κατερίνας Πλακίτση, Επίκουρης Καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η παιδαγωγική αυτή δράση διακρίνεται από ένα ισχυρό στοιχείο καινοτομίας: η διεξαγωγή του προγράμματος γίνεται μέσω της χρήσης φουσκωτού πλανηταρίου, τοποθετημένο σε σχολική αίθουσα των εκπαιδευτηρίων.
Η επάνδρωση του τεχνικού εξοπλισμού των εκπαιδευτηρίων Οικονόμου με φουσκωτό πλανητάριο, στο θόλο του οποίου προσομοιώνεται ο νυχτερινός ουρανός μέσω προβολικού συστήματος Starlab Standard, αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό «εργαλείο»: προσφέρει τη δυνατότητα προβολής 3.000 αστέρων, τη δυνατότητα αναπαράστασης των αστερισμών όπως περιγράφονται στην ελληνική μυθολογία, διαθέτει επίσης σετ πλανητών και σετ Σελήνης.